
Всяка клетка на човешкото тяло съдържа в себе си цинк. Ценен хранителен източник на този минерал са стриди, червено месо, пилешко месо, риба, ядки и бобови растения.
Ролята на цинка:
- Участва в метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.
- Укрепва имунната система
- Допринася за оптимален растеж и развитие
- Подпомага синтеза на ДНК
- Нормализира сетивните функции като обоняние, вкус и допир
- Помага за по-бързото заздравяване на рани
- Допринася за нормалната фертилност и играе важна роля за репродуктивнто здраве
- Поддържа правилната функция на простата
- Поддържа здрави кожа, коса и нокти
Дефицитът на цинк може да доведе до:
- Загуба на апетит
- Промяна на вкуса
- Забавя растежа при децата
- Слаба имунна система
- Косопад
- Отслабване на зрението
- Кожни проблеми и намалява способнастта за зарастването на рани
Кой е с най-висок риск от дефицит на цинк:
- Жени по време на бременност и кърмене
- Вегетарианци
- Хора с хронични стомашно-чревни проблеми
- При употреба на алкохол
- При спазване на строга диета за дълъг период от време