Цинк

Всяка клетка на човешкото тяло съдържа в себе си цинк. Ценен хранителен източник на този минерал са стриди, червено месо, пилешко месо, риба, ядки и бобови растения.

Ролята на цинка:

  • Участва в метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.
  • Укрепва имунната система
  • Допринася за оптимален растеж и развитие
  • Подпомага синтеза на ДНК
  • Нормализира сетивните функции като обоняние, вкус и допир
  • Помага за по-бързото заздравяване на рани
  • Допринася за нормалната фертилност и играе важна роля за репродуктивнто здраве
  • Поддържа правилната функция на простата
  • Поддържа здрави кожа, коса и нокти

Дефицитът на цинк може да доведе до:

  • Загуба на апетит
  • Промяна на вкуса
  • Забавя растежа при децата
  • Слаба имунна система
  • Косопад
  • Отслабване на зрението
  • Кожни проблеми и намалява способнастта за зарастването на рани

Кой е с най-висок риск от дефицит на цинк:

  • Жени по време на бременност и кърмене
  • Вегетарианци
  • Хора с хронични стомашно-чревни проблеми
  • При употреба на алкохол
  • При спазване на строга диета за дълъг период от време