Интервю с Ипократис Пападимитракос

Гръцкият диетолог Ипократис Пападимитракос е пресечната точка между храненето, психологията и отслабването. Има бакалавърска степен по кинезитерапия, магистърска по психология и 15 години опит като диетолог. Провел е над 8000 индивидуални консултации и броят им продължава да расте.

Г-н Пападимитракос, почти всеки възрастен човек има проблем с храносмилателната система. Какви съвети за храненето давате в този случай?

Оказа се, че храносмилателната система е най-уязвимото звено в организма на съвременния човек. Забързаният ритъм на живот, малкото часове, прекарани в сън, многото работа, нередовното хранене, лошото качество на храната са причина за много и сериозни проблеми на храносмислателната система – не само на стомаха и на червата, но и на устата и хранопровода.Всеки втори се оплаква от язва, гастрит или колит. Затова съветвам хората първо да видят в какво грешат в храненето си. Грешките са нередовно хранене, некачествена храна, бързо поглъщане на храната и в по-големи количества. Преяждането обикновено е следствие на прегладняването. Ето защо е нормално и здравословно да се храним редовно и по-бавно, да избираме по-прясна и качествена храна, да се ограничаваме в количествата. Последното не означава да стоим все гладни, а да се стремим да си оставим в чинията последните 3-4 залъка. Трябва наистина да си променим навиците в тази насока. Нужно е първо да си оправим храненето, за да извлечем след това максимална полза от хранителните добавки за съответния проблем.

Какъв натурален продукт препоръчвате за хора с язва, колит или гастрит?

Това е мастиховата смола и по-конкретно хранителната добавка мастиха от остров Хиос. Представлява разтворими таблетки с мастихова смола. Ще споделя моя личен опит. В детството баба ми даваше на мен и брат ми да дъвчем едни дражета, когато прекалим с храната. Тя си ги пазеше в кутийка в шкафа за такива проблеми. След време разбрах, че това е мастиха от Хиос. В народните рецепти мастихата се използва и за заздравяване на рани. Определено я препоръчвам на хора с храносмилателни проблеми. Защото ако постоянно прибягвате до химични вещества за храносмилане или до сода за хляб при киселини, тялото се пристрастява, свиква с тези неща и те вече не помагат. Предимствата на мастихата е, че не само може да даде моментално облекчаване на оплакванията, но има и дълготраен ефект. Той се постига с постепенно натрупване на мастиха в организма за определен период, през който се пият разтворимите таблетки. Хора с язва, колит или гастрит биха могли съвсем спокойно да използват този продукт и да очакват трайно подобрение, защото мастихата е образувала траен филм върху лигавицата на стомаха и червата.
Много от заболяванията на храносмилателната система са свързани с увеличаване популацията на бактерията Хеликобактер пилори. Тя нормално съществува във всеки един от нас, но в минимални количества. Доказано е, че мастихата намалява популацията на Хеликобактер пилори до нормалните нива в организма. Ето защо мастихата има лечебен ефект при хипертрофичния гастрит, както и при язви на хранопровода, стомаха и на дванадесетопръстника. Тези язви много бързо заздравяват. Мастихата е ефективна и при синдрома на ГЕРБ (Гастроезофагиална рефлуксна болест), защото се получава неутрализация на киселините и заздравяване на лигавицата.