
Витамин В2, познат още като рибофлавин работи заедно с останалите водоразстворими витамини от група В, поддържайки метаболизма на тялото. Главните източници са червеното месо, бирена мая, млечни продукти, зелени салати.
Ролята на Витамин B2:
• Метаболизъм на белтъци, мазнини и въглехидрати
• Поддържа неврологичната функция
• Прозводство на енергия
• Нормален ръст и плодовитост
• Предпазва зрението и кожата
• Метаболизъм на желязото
Недостиг на Витамин B2 може да доведе до:
• Поражения на кожата и усната кухина
• Отслабване на зрението
• Слабост
• Нарушена функция на храносмилателната система
Рискови групи за дефицит на Витамин B2?
• Хора с недостатъчно хранене
• Хронично елиминиране на млечни продукти от диетата
• Хора, следващи прекалено рестриктивна диета
• Възрастни хора